Παραλίες
Κάρυστος
Ο κόλπος της Καρύστου σχηματίζεται από δύο ακρωτήρια, έχει πεταλοειδές σχήμα, είναι στραμμένος προς νότο και η ακτογραμμή του έχει μήκος πάνω από 20 km.
Το δυτικό ακρωτήριο ονομάζεται Παξιμάδα. Στην άκρη του ανατολικού ακρωτηρίου, του Κάβο-Μαντέλου, υπάρχει το νησάκι Μαντήλι. Λόγω της θέσης του στην ναυσιπλοΐα του Αιγαίου, πάνω στο νησάκι υπάρχει ένας σημαντικός φάρος που βοηθά τα σκάφη κατά την είσοδο στο Στενό του Καβοντόρου.Ο ορεινός όγκος που δεσπόζει (όρος Όχη), ‘χάνει’ προοδευτικά το ύψος του προς νότο, (προς τις ακτές) και σχηματίζει παραλίες με ρηχά, ζεστά και ήρεμα νερά.
Οι παραλίες των ανατολικών ακτών έχουν βυθούς πιο πετρώδεις συγκριτικά με αυτούς των βορείων και δυτικών ακτών που είναι αμμώδεις και αρκετά ρηχοί.
Οι παραλίες όλες είναι απολύτως καθαρές, αφού εκτός των άλλων όλη η πόλη της Καρύστου είναι συνδεδεμένη σε κεντρικό σύστημα αποχέτευσης με βιολογικό καθαρισμό, γεγονός που απομακρύνει κάθε κίνδυνο επιβάρυνσης των νερών του κόλπου με υγρά οικιακά ή άλλα απόβλητα.
Ογανωμένες παραλίες εντός του κόλπου της Καρύστου (με ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια, αναψυκτήρια κλπ):
- Ψιλή Αμμος Καρύστου
Eίναι η ανατολική πλάζ της Καρύστου, δημοφιλής με κοσμοπολίτικο αέρα. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πόλης, 600 περίπου μέτρα από το κέντρο της. Στην βόρια πλευρά της, σε άμεση επαφή με την αμμουδιά, υπάρχει ένα ξενοδοχείο με πισίνα, ένα beach bar, καθώς και καθίσματα παραλίας με ομπρέλες. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 300 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ ψιλή άμμο (από εκεί και το όνομά της) και τα νερά είναι ρηχά, ζεστά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Ο βυθός είναι αμμώδης και στα άκρα του, σε κάποια σημεία υπάρχουν βραχώδης σχηματισμοί μέχρι τον γιαλό. Η πρόσβαση γίνεται εύκολα, με πέτρινες σκάλες που κατεβαίνουν από τον κεντρικό παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης της Καρύστου.
- Δυτική παραλία Καρύστου
Αρχίζει σχεδόν από το κέντρο της πόλης της Καρύστου, από το δυτικό άκρο του λιμανιού και εκτείνεται προς δυσμάς για περίπου 2 km.Το αρχικό κομμάτι της αποτελεί την ανατολική πλάζ της Καρύστου, το μεσαίο τμήμα ονομάζεται «Γαλλίδα» και το δυτικό άκρο, Ρηγιά, από το ομώνυμο ποταμάκι που εκβάλλει εκεί και σχηματίζει έναν ενδιαφέροντα βιότοπο. Η παραλία στα πιο πολυσύχναστα σημεία της έχει καμπίνες (αποδυτήρια) για τους λουόμενους και ντους. Στο ανατολικό τμήμα (πλαζ) υπάρχουν καθίσματα παραλίας με ομπρέλες, προσφορά των παραθαλασσίων καφέ και αναψυκτηρίων. Η τοπωνυμία είναι, Κρεμάλα. Συγκεντρώνει ικανό αριθμό λουομένων που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των καταστημάτων (καφέ, ποτό, φαγητό). Τα νερά είναι ρηχά, καθαρά, ζεστά, ασφαλή για τα παιδιά, με αμμώδη βυθό σε όλη την έκταση αυτού του τμήματος (300 μέτρα).
- Αλυκές (Κάβος) Καρύστου
Βρίσκεται στην ανατολική, νοτιοανατολική πλευρά του κόλπου της Καρύστου, περίπου 5,5 km από το κέντρο της πόλης. Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι Αλυκές ή Κάβος. Η παραλία έχει νοτιοανατολικόπροσανατολισμό και το δυτικό άκρο της προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους. Υπάρχει καντίνα, καθώς και καθίσματα παραλίας με ομπρέλες. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 450 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά, έχει και περιοχές με βότσαλο. Λόγω της μεγάλης έκτασής της, ο βυθός της παραλίας δεν είναι ομοιόμορφος. Τα νερά, στο μεγαλύτερο μέρος είναι σχετικά ρηχά και αμμώδη και στα άκρα της, σε κάποια σημεία, υπάρχουν βραχώδης σχηματισμοί μέχρι το γιαλό. Είναι μια παραλία που προτιμούν όλες οι ηλικίες. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που έρχεται από την Κάρυστο. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, στρίβοντας δεξιά, ακολουθεί τον παραθαλάσσιο δρόμο. Στο δυτικό άκρο της παραλίας, τα ψηλά βράχια σχηματίζουν ένα φυσικό καταφύγιο που προστατεύει τους λουόμενους από τον ήλιο.
- Μπούρος – Άγαλμα Καρύστου
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου της Καρύστου, περίπου 10 km από το κέντρο της πόλης. Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι Μπούρος. Η παραλία έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και προστατεύεται απ΄ όλους τους ανέμους. Υπάρχει καντίνα, καθώς και καθίσματα παραλίας με ομπρέλες. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 80 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Μετά τα 20-25 μέτρα μακριά από τον γιαλό, ο βυθός είναι πετρώδης και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος από την Κάρυστο μέχρι τον Μπούρο. Από την Κάρυστο, ακολουθούμε ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, στρίβοντας δεξιά, ακολουθούμε τον παραθαλάσσιο δρόμο.
Παραλία Αγία Παρασκευή
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί τον κύριο παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης δυτικά. Περίπου 7,5 km από το κέντρο της πόλης, ο δρόμος είναι ψηλά, σ΄ ένα λόφο πάνω από τις ακτές. Μπροστά, κάτω, προς νότο, κανείς διακρίνει μια σειρά μικρών κάβων με προστατευμένες παραλίες ανάμεσά τους. Είναι οι παραλίες της Αγίας Παρασκευής. Πάνω στον κεντρικό κάβο, είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, απ΄ όπου πήρε το όνομά της η περιοχή. Λόγω μελλοντικής οικιστικής ανάπτυξης, υπάρχουν πολλοί ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που οδηγούν σε διάφορα σημεία της ακτής. Έτσι, πολύ εύκολη πρόσβαση έχουν κυρίως 4 παραλίες. Από βορρά προς νότο, είναι η Λάκκα Σαραβάνου (8,8 km από το κέντρο της Καρύστου), η βορινή της Αγίας Παρασκευής (9,6 km), η νοτινή της Αγίας Παρασκευής(9,8 km) και η Σπίθα (10,5 km). Όλες οι αμμουδιές είναι από άμμο και βότσαλο και έχουν κυρίως ανατολικό προσανατολισμό. Ο βυθός αν και έχει τμήματα άμμου, είναι κυρίως πετρώδης και κατάλληλος για ερασιτεχνικό ψάρεμα και εξερεύνηση με μάσκα. Στην περιοχή τα δέντρα που υπάρχουν είναι άγριες ελιές και ελάχιστες απ΄ αυτές βρίσκονται κοντά στις αμμουδιές. Στην βορινή παραλία της Αγίας Παρασκευής, υπάρχει πηγάδι και θα εγκατασταθεί κινητή καντίνα. Η Σπίθα είναι άξια αναφοράς διότι είναι μία διπλή παραλία. Ο μικρός κάβος που εκτείνεται προς ανατολάς, στο μεγαλύτερο μήκος του, έχει πολύ χαμηλό υψόμετρο, είναι στενός και έτσι οι δύο παραλίες που σχηματίζονται νότια και βόρεια, μοιάζουν να εφάπτονται. Η Σπίθα είναι ο τελευταίος κάβος πριν το Αιγαίο Πέλαγος. Οι παραλίες της Αγίας Παρασκευής έχουν ήρεμα νερά, είναι προστατευμένες από τους ανέμους και προσφέρουν γαλήνη, απομόνωση και όμορφο φυσικό περιβάλλον, επίσης υπάρχει καντίνα, καθώς και καθίσματα παραλίας με ομπρέλες.
Μή Οργανωμένες παραλίες εντός του κόλπου της Καρύστου:
Παραλία Ματαλιά Μπούρου, Κάρυστος
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου της Καρύστου, περίπου 8,3 km από το κέντρο της πόλης. Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι Μπούρος. Η παραλία έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό.Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 150 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι σχετικά ρηχά και ήρεμα. Ο βυθός, έχει πολλές εναλλαγές άμμου και βράχων και το πετρώδες τμήμα του είναι κατάλληλο για εξερεύνηση με μάσκα και ερασιτεχνικό ψάρεμα. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος από την Κάρυστο μέχρι τον Μπούρο. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, στρίβοντας δεξιά, ακολουθεί τον παραθαλάσσιο δρόμο. Στο δυτικό άκρο της παραλίας, τα βράχια που υψώνονται, σχηματίζουν μία μικρή ξεχωριστή παραλία και προσφέρουν καταφύγιο από τον ήλιο και τους βόρειους ανέμους. Οι σχετικά ψηλοί βράχοι και τα βαθιά νερά δίνουν την δυνατότητα για βουτιές από διάφορα ύψη.
Παραλία Αγία Ειρήνη (ή Κουτσούκου), Κάρυστος
Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του κόλπου της Καρύστου, περίπου 8 km από την πόλη. Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι Αγία Ειρήνη από το ομώνυμο εκκλησάκι στην κορυφή ενός λόφου, ακριβώς απάνω από την παραλία. Η παραλία έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και το δυτικό τμήμα της προστατεύεται απ΄ τους βόρειους ανέμους και τον ήλιο επειδή υψώνονται βράχοι. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 80 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Μετά τα 5-10 μέτρα μακριά από τον γιαλό, ο βυθός είναι πετρώδης και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. Η πρόσβαση είναι δυνατή από την ανατολική πλευρά της παραλίας και γίνεται με ένα κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, στρίβοντας δεξιά, ακολουθεί τον ασφαλτοστρωμένο παραθαλάσσιο δρόμο .
Παραλίες Τα Βαγονάκια, του Δικηγόρου, το Χάλασμα, η Κολυμπήθρα και η Σβόλη
Ο παραθαλάσσιος δρόμος κατά μήκος των ανατολικών ακτών του Κόλπου της Καρύστου, προσφέρει πρόσβαση σε μια σειρά μικρότερων παράλιων, που απέχουν από την πόλη από 5 έως 7 km. Τα Βαγονάκια, του Δικηγόρου, το Χάλασμα, η Κολυμπήθρα και η Σβόλη είναι μικρές αμμώδεις παραλίες, με βυθό που έχει πολλές εναλλαγές άμμου και βράχων. Προσφέρουν δυνατότητες χαλάρωσης, κολύμβησης, ερασιτεχνικού ψαρέματος και παρατήρησης της θαλάσσιας ζωής. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος από την Κάρυστο μέχρι τον Μπούρο. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, ακολουθεί δεξιά, τον ασφαλτοστρωμένο παραθαλάσσιο δρόμο.
Παραλία Νησάκι Καρύστου
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, στρίβοντας δεξιά, ακολουθεί τον ασφαλτοστρωμένο παραθαλάσσιο δρόμο προς Μπούρο. Σε περίπου 4,4 km από την πόλη της Καρύστου, και αμέσως μετά το κατάλυμα«Νησάκι Bungalows», ο μικρός χωματόδρομος δεξιά, οδηγεί στην παραλία Νησάκι. Η περιοχή πήρε αυτό το όνομα από ένα μικρό νησάκι που απέχει 30 μέτρα από την ακτή σ΄ αυτό το σημείο. Η παραλία έχει νότιο προσανατολισμό και είναι αμμώδης αλλά και με τμήματα με χοντρά βότσαλα. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 150 μέτρα. Ο βυθός έχει χοντρά βότσαλα στο μεγαλύτερο μέρος του και τα βραχώδη σημεία του είναι κατάλληλα για εξερεύνηση με μάσκα και ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Παραλία Τρυπιόβραχος Καρύστου
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, στρίβοντας δεξιά, ακολουθεί τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Μπούρο, που περνά ακριβώς δίπλα από τις παραλίες των ανατολικών ακτών του κόλπου της Καρύστου. Η πρώτη παραλία που κανείς βλέπει στα δεξιά του από ψηλά, είναι ο Τρυπιόβραχος, σε μια απόσταση περίπου 3,7 km από το κέντρο της Καρύστου. Η παραλία έχει νότιο προσανατολισμό και προστατεύεται απο τους βόρειους ανέμους επειδή, γύρω από την αμμουδιά, υψώνονται βράχοι και μικροί γκρεμοί. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 150 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης, έχει τμήματα με βότσαλα και τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Ο βυθός που έχει πολλές εναλλαγές άμμου και βράχων, είναι κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Στο δυτικότερο άκρο της παραλίας, τα βράχια που υψώνονται, σχηματίζουν μία μικρή ξεχωριστή ‘γωνιά’ που προσφέρει καταφύγιο από τον ήλιο και τους βόρειους ανέμους. Γενικά, είναι μια όμορφη παραλία, σχετικά κοντά στην Κάρυστο, που προσφέρει γαλήνη και όμορφα χρώματα. Η πρόσβαση είναι δυνατή από την ανατολική πλευρά της παραλίας και γίνεται με ένα μικρό κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά από τον κεντρικό δρόμο.
Παραλία τα Μάρμαρα Καρύστου
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Σε απόσταση περίπου 2,8 km από το κέντρο της Καρύστου, στο τέλος σχεδόν του χωριού, αμέσως μετά ένα γεφυράκι, στρίβοντας δεξιά, περνάμε μπροστά από την ταβέρνα «Το Ρέμα» και μετά διασχίζουμε τον υπαίθριο χώρο του καταλύματος «Mammas Bungalows». Στο τέλος του καταλύματος, ο δρόμος γίνεται χωματόδρομος και μετά από 200 περίπου μέτρα φτάνει στην παραλία. Η παραλία που έχει νότιο προσανατολισμό και μήκος 200 μέτρα περίπου, ανατολικά ορίζεται από ψηλούς βράχους και δυτικά από ένα εποχιακό ποταμάκι. Κατά μήκος της βόρειας πλευράς της υπάρχει μια διπλή σειρά από δέντρα (αρμυρίκια), που παρέχουν ίσκιο. Υπάρχουν μόνιμες ψάθινες ομπρέλες.
Η παραλία είναι αμμώδης, έχει τμήματα με βότσαλα, μεγάλες στρογγυλεμένες κροκάλες από μάρμαρο και τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Ο βυθός στο ανατολικό του τμήμα έχει άμμο. Στο δυτικό του τμήμα αρχίζει με βότσαλο και αμέσως μετά γίνεται βραχώδης και είναι κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. Στο ανατολικότερο άκρο της παραλίας, τα βράχια που υψώνονται, σχηματίζουν μία μικρή ξεχωριστή παραλία που προσφέρει καταφύγιο από τους βόρειους ανέμους. Γενικά, είναι μια παραλία με γαλήνη και όμορφα χρώματα.
Παραλία Άγιος Αντώνιος
Ξεκινώντας από το κέντρο της Καρύστου με κατεύθυνση ανατολικά, ακολουθώντας τον κύριο παραλιακό της πόλης, περνάμε το Ξενοδοχείο Apollon. Εκατό (100) περίπου μέτρα από το ξενοδοχείο, ο δρόμος διακλαδίζεται και ακολουθούμε τον παραθαλάσσιο κλάδο. Περνάμε τα κτήρια του Λυκείου Καρύστου και αμέσως μετά συναντάμε την παραλία του Αγίου Αντωνίου. Απέχουμε περίπου 2 km από την Κάρυστο. Η πρόσβαση γίνεται άμεσα από τον δρόμο.
Η παραλία έχει νότιο προσανατολισμό, έχει μήκος 60 μέτρα περίπου, ανατολικά και δυτικά ορίζεται από βράχους. Στη βόρεια πλευρά της υπάρχει μια ταβέρνα για φαγητό. Η παραλία είναι αμμώδης, έχει τμήματα με βότσαλα, και τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Ο βυθός που έχει πολλές εναλλαγές άμμου και βράχων και είναι κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Παραλία Άγιος Αθανάσιος
Ξεκινώντας από το κέντρο της Καρύστου με κατεύθυνση ανατολικά, ακολουθώντας τον κύριο παραλιακό της πόλης, περνάμε το Ξενοδοχείο Apollon. Εκατό (100) περίπου μέτρα από το ξενοδοχείο, ο δρόμος διακλαδίζεται και ακολουθούμε τον παραθαλάσσιο κλάδο. Περνάμε τα κτήρια του Λυκείου Καρύστου και μετά συναντάμε την παραλία του Αγίου Αθανασίου. Απέχουμε περίπου 2,5 km από την Κάρυστο. Η πρόσβαση γίνεται άμεσα από τον δρόμο. Η παραλία έχει νότιο προσανατολισμό, έχει μήκος 120 μέτρα περίπου, ανατολικά και δυτικά ορίζεται από βράχους. Στη βόρεια πλευρά της υπάρχει μια σειρά δέντρα (αρμυρίκια), που προσφέρουν ίσκιο. Στο δυτικό άκρο της, πάνω στα βράχια, είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Η παραλία είναι αμμώδης, έχει τμήματα με βότσαλα, αλλά και μικρές πέτρες και τα νερά είναι σχετικά ρηχά και ήρεμα.
Ο βυθός που έχει πολλές εναλλαγές άμμου και βράχων και είναι κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Παραλία Λιβαδάκι
Βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές του κόλπου της Καρύστου, περίπου 3,2 km από το κέντρο της πόλης. Η παραλία έχει ανατολικό προσανατολισμό και το μήκος της παραλίας είναι περίπου 200 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι πάρα πολύ ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για μικρά παιδιά και νήπια. Κατά μήκος της δυτικής πλευράς της αμμουδιάς υπάρχει μια σειρά δένδρων (αρμυρίκια), που παρέχουν πλούσιο ίσκιο. Για τα πρώτα 20-25 μέτρα από τον γιαλό, τα νερά είναι μόνο λίγα εκατοστά του μέτρου βαθιά. Μετά αρχίζουν να βαθαίνουν σταδιακά. Ο βυθός είναι αμμώδης, με πλούσια ποικιλία οστράκων και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος από την Κάρυστο μέχρι τις νοτιοδυτικές ακτές. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί τον κύριο παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης δυτικά.
Παραλία Κατσούλι
Βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές του κόλπου της Καρύστου, περίπου 4,3 km από το κέντρο της πόλης. Η παραλία έχει νοτιοανατολικόπροσανατολισμό και το μήκος της παραλίας είναι περίπου 80 μέτρα. Κατά μήκος της βόρειας πλευράς της αμμουδιάς υπάρχει μια σειρά δένδρων (αρμυρίκια), που παρέχουν πλούσιο ίσκιο. Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι πάρα πολύ ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για ολόκληρη την οικογένεια. Έξω-έξω στον γιαλό, ο βυθός είναι πετρώδης και υπάρχουν 1-2 φυσικά διαμορφωμένοι ‘διάδρομοι’ άμμου που βοηθούν τους λουόμενους να μπουν στο νερό. Μετά τα 2-5 μέτρα μακριά από τον γιαλό, ο βυθός είναι μόνο αμμώδης μέχρι τα μεγαλύτερα βάθη, με πλούσια ποικιλία οστράκων και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Γενικώς, είναι μία γαλήνια παραλία με όμορφο χρώμα νερών. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος από την Κάρυστο μέχρι τις νοτιοδυτικές ακτές. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί τον κύριο παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης δυτικά.
Παραλία Πέρα Κατσούλι (Καλή Κυρά)
Βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές του κόλπου της Καρύστου, περίπου 5 km από το κέντρο της πόλης. Η παραλία έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και το μήκος της είναι περίπου 130 μέτρα. Κατά μήκος της βόρειας πλευράς της αμμουδιάς υπάρχει μια σειρά δένδρων (αρμυρίκια), που παρέχουν πλούσιο ίσκιο και ξεχωρίζουν την παραλία από τον κύριο δρόμο. Στο νοτιότερο τμήμα της, η παραλία δεν έχει σκιές, παρά μόνο μια μεγάλη άγρια ελιά. Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι πάρα πολύ ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για ολόκληρη την οικογένεια.
Έξω-έξω στον γιαλό, ο βυθός είναι πετρώδης και υπάρχουν 1-2 φυσικά διαμορφωμένοι ‘διάδρομοι’ άμμου που βοηθούν τους λουόμενους να μπουν στο νερό. Μετά τα 4-5 μέτρα μακριά από τον γιαλό, ο βυθός είναι μόνο αμμώδης μέχρι τα μεγαλύτερα βάθη με πλούσια ποικιλία οστράκων και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή ερασιτεχνικό ψάρεμα. Ανοικτά της ακτής είναι η μικρή βραχονησίδα Καλή Κυρά απ΄ όπου πήρε το όνομά της η παραλία. Γενικώς, είναι μία γαλήνια παραλία με όμορφο χρώμα νερών. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος από την Κάρυστο μέχρι τις νοτιοδυτικές ακτές. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί τον κύριο παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης δυτικά.
Παραλιές Ελιά, Παλιοπυθάρα, Καλύβι Σαραβάνου
Στις δυτικές ακτές του κόλπου της Καρύστου και κατά μήκος του παραθαλάσσιου δρόμου, αρχίζοντας από τα 5,5 και μέχρι τα 6,7 km από το κέντρο της πόλης, υπάρχουν 3-4 μικρές, στενές παραλίες. Ο προσανατολισμός τους είναι ανατολικός και δέντρα (αρμυρίκια), τις χωρίζουν από τον κύριο δρόμο. Τα αρμυρίκια παρέχουν πλούσια σκιά. Η αμμουδιά είναι όμοια σε όλες και έχει κατά τμήματα, άμμο, βότσαλο αλλά και μικρούς βράχους. Έξω κοντά στον γιαλό, ο βυθός είναι πετρώδης και υπάρχουν 1-2 φυσικά διαμορφωμένοι ‘διάδρομοι’ άμμου που βοηθούν τους λουόμενους να μπουν στο νερό. Μετά τα 10-15 μέτρα μακριά από τον γιαλό, ο βυθός είναι μόνο αμμώδης μέχρι τα μεγαλύτερα βάθη με πλούσια ποικιλία οστράκων. Γενικά οι παραλίες αυτές συνιστώνται για ερασιτεχνικό ψάρεμα και εξερεύνηση με μάσκα. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος από την Κάρυστο μέχρι τις νοτιοδυτικές ακτές. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί τον κύριο παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης δυτικά.
Παραλία Μνήματα
Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές του κόλπου της Καρύστου, περίπου 8,6 km από το κέντρο της πόλης. Η παραλία χωρίζεται στα δύο με ένα μικρό κάβο, έχει βόρειο προσανατολισμό και το συνολικό της μήκος είναι περίπου 250 μέτρα. Είναι προστατευμένη από τους νότιους ανέμους. Η μορφολογία του εδάφους, η άμμος και το κατάλληλο βάθος, δίνουν στο νερό ένα πολύ όμορφο γαλαζοπράσινο χρώμα. Ονομάστηκε έτσι επειδή κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους στην περιοχή εξορυσσόταν πωρόλιθος, υλικό που χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή μνημάτων.
Η παραλία είναι αμμώδης με τμήματα βότσαλου και τα νερά είναι ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Έξω κοντά στον γιαλό, ο βυθός έχει μικρές πέτρες και φύκια πολύ μικρής έκτασης αλλά, υπάρχουν φυσικά διαμορφωμένοι ‘διάδρομοι’ άμμου που βοηθούν τους λουόμενους να μπουν στο νερό. ετά τα 1-2 μέτρα μακριά από τον γιαλό, αρχίζει ο αμμώδης βυθός που εκτείνεται μέχρι τα βαθιά, με ποικιλία οστράκων και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή ερασιτεχνικό ψάρεμα. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος από την Κάρυστο μέχρι τις νοτιοδυτικές ακτές. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί τον κύριο παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης δυτικά. Περίπου 7 km από το κέντρο της πόλης, ο δρόμος είναι ψηλά, σ΄ ένα λόφο πάνω από τις ακτές. Αριστερά, προς ανατολάς, κάτω, κανείς διακρίνει εύκολα την παραλία και δεν έχει παρά να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο αριστερά που κατεβαίνει προς τις ακτές. Γενικά είναι μία λιτή παραλία, με σχετικά στενή αμμουδιά αλλά, ο επισκέπτης αποζημιώνεται από το νερό και την γαλήνη.
Παραλίες Καλαμίτσι
Είναι τρεις ξεχωριστές παραλίες, σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη, που έχουν νότιο-δυτικό προσανατολισμό και βλέπουν τη νότια Αττική, και τα νησιά Τζιά και τη Μακρόνησο. Σε ολόκληρη την ακτογραμμή του νοτιοδυτικού άκρου της Καρυστίας, η ξηρά κοντά στην θάλασσα έχει αρκετό υψόμετρο, δημιουργεί γκρεμούς προς το νερό και επιτρέπει μόνο σε λίγες περιπτώσεις να δημιουργηθούν παραλίες. Είναι προστατευμένες από τους ανέμους εκτός από τους νοτιάδες. Οι παραλίες αυτές είναι μικρής έκτασης αλλά προσφέρουν απομόνωση, γαλήνη και όμορφο περιβάλλον. Είναι αμμώδεις με χοντρά βότσαλα και ο βυθός έχει εναλλαγές άμμου και πετρών, κατάλληλος για ερασιτεχνικό ψάρεμα και παρατήρηση με μάσκα. Από την Κάρυστο, ακολουθούμε τον κύριο παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης, δυτικά. Περίπου 7,5 km από το κέντρο της πόλης, ο δρόμος είναι ψηλά, σ΄ ένα λόφο πάνω από τις ακτές, όπου διασταυρώνεται με 2-3 δρόμους ακόμη. Ακολουθούμε τον πρώτο δεξιά και μετά από 1,7 km περίπου φτάνουμε πάλι σε μια διασταύρωση δρόμων. Στρίβουμε πάλι στον πρώτο δρόμο δεξιά. Από το σημείο αυτό βλέπουμε δυτικά τον Νότιο Ευβοϊκό και τις ανατολικές ακτές της Αττικής. Οι παραλίες είναι κάτω αριστερά. Λόγω μελλοντικής οικιστικής ανάπτυξης, υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που οδηγούν σε διάφορα σημεία της ακτής. Έτσι, επιλέγουμε αυτούς που οδηγούν στις παραλίες.
Παραλίες στο στενό του Καβοντόρου
Στο μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, το βουνό Όχη διατηρεί μεγάλο υψόμετρο, καταλήγει με γκρεμούς στη θάλασσα και επιτρέπει μόνο σε λίγες περιπτώσεις να δημιουργηθούν παραλίες. Κυρίως, οι πολυετείς χείμαρροι έχουν καταφέρει να κόψουν περάσματα μέσα από τα βουνά, να σχηματίσουν στενές κοιλάδες-φαράγγια και γραφικές αμμουδιές στις εκβολές τους. Η πρόσβαση σ΄ αυτές από την ξηρά είναι επίπονη, αλλά εύκολη από την θάλασσα με σκάφος. Υπάρχουν και λιγοστές παραλίες που είναι προσιτές με σχετικά καλούς δρόμους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραλίες είναι ερημικές, και περικλείονται από ψηλούς βράχους-γκρεμνούς. Οι παραλίες έχουν ανατολικό προσανατολισμό και ο βυθός τους, είτε είναι αμμώδης είτε πετρώδης, έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά των βυθών που δέχονται μεγάλα κύματα. Βαθαίνουν απότομα, έχουν λιγοστά φύκια και σχεδόν καθόλου όστρακα. Τα μεγάλα κύματα δημιουργούνται από τα ισχυρά αέρια και θαλάσσια ρεύματα του στενού που σχηματίζει η Καρυστία με το νησί Άνδρος των Κυκλάδων. Όταν φυσάει άνεμος, χρειάζεται επαγρύπνηση. Για εντάσεις μέχρι 3-4 μπωφόρ πρέπει να μπαίνουμε στο νερό πολύ προσεκτικά. Σε περιπτώσεις ανέμων ισχυρότερων των 5 μπωφόρ, η είσοδος στη θάλασσα δεν είναι καλή επιλογή.
Παραλία Ποτάμι
Η πιο δημοφιλής παραλία στην ακτογραμμή του στενού του Καβοντόρου, στο νότιο τμήμα της. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά. (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. 2 km μετά τον Πλατανιστό, αφήνουμε τον κυρίως ασφαλτοστρωμένο δρόμο και στρίβουμε στον χωματόδρομο δεξιά, ακολουθώντας τις ταμπέλες, προς τον οικισμό Ποτάμι. Απέχει περίπου 30 km από την Κάρυστο. Ένα ποτάμι ξεκινά από ψηλά (Πανωχώρι), διασχίζει το χωριό Πλατανιστός και φτάνοντας χαμηλά δημιουργεί μία μικρή εύφορη πεδιάδα. Απ΄ αυτό πήρε το τοπωνύμιο η περιοχή. Λίγο πριν καταλήξει στην θάλασσα, το ποτάμι διασχίζει ένα δάσος με πλατάνια. Το καλοκαίρι που τα νερά είναι λίγα, ο χώρος κάτω από τα πλατάνια κατακλύζεται από σκηνές. Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά, έχει και περιοχές με βότσαλο. Ο βυθός της δεν είναι ομοιόμορφος. Τα νερά, στο μεγαλύτερο μέρος, έξω κοντά στον γιαλό είναι σχετικά ρηχά και αμμώδη, αλλά, σε κάποια σημεία υπάρχουν βραχώδης σχηματισμοί. Όσον απομακρυνόμαστε από τον γιαλό, τα νερά βαθαίνουν σχετικά γρήγορα, ο βυθός αποτελείται από άμμο και ψιλό βότσαλο και το χρώμα του είναι το όμορφο γαλαζοπράσινο. Αριστερά και δεξιά, η παραλία ορίζεται από ψηλούς βράχους, γκρεμούς. Το μήκος της είναι περίπου 1,000 μέτρα και είναι αρκετά φαρδιά (στο νότιο τμήμα της μέχρι 150 μέτρα). Πολύ κοντά στην παραλία υπάρχουν 3 ταβέρνες που προσφέρουν φαγητό και εφόδια πρώτης ανάγκης. Υπάρχει μια μικρή μονάδα με ενοικιαζόμενα δωμάτια. Γενικώς είναι μια παραλία που συνδυάζει φυσική ομορφιά, γαλήνη, παραμονή στη φύση, δυνατότητα φαγητού αλλά και απομόνωση.
Παραλία Καστρί
Το Καστρί είναι ένας οικισμός στο νότιο τμήμα της ακτογραμμής του στενού του Καβοντόρου. Ο οικισμός είναι κτισμένος στους λόφους που περικλείουν ένα μικρό, σχεδόν κλειστό όρμο που έχει όλα τα προτερήματα ενός καλά προστατευμένου φυσικού λιμανιού, με ένα ανατολικό άνοιγμα προς το Αιγαίο. Η αμμουδιά εκτείνεται κυκλικά για 350 μέτρα και έχει κατά τμήματα άμμο, βότσαλο αλλά και μικρούς βράχους. Ο βυθός είναι αμμώδης με ενίοτε μικρούς σχηματισμούς βράχων και τα νερά είναι ήρεμα και γαλήνια. Υπάρχει αρκετό ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Κατά την αρχαιότητα το φυσικό αυτό λιμάνι (Γεραιστός) ήταν πολύ σημαντικό λόγω της θέσης του στον έλεγχο της ναυσιπλοΐας των στενών και χρησιμοποιήθηκε σαν κύριος σταθμός σε εκστρατείες των ισχυρών στόλων των διαφόρων ιστορικών εποχών. Καταγράφονται και αρχαιολογικά ευρήματα. Ένα μαγαζάκι στην βόρεια πλευρά του όρμου παρέχει φαγητό και εφόδια. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Αμέσως μετά την στροφή (εκεί είναι η θέση Τσολιάς που απέχει 11,9 km περίπου από την Κάρυστο), δεξιά, ξεκινάει ένας χωματόδρομος που περνώντας δίπλα από ένα αιολικό πάρκο, κατεβαίνει προς τις ανατολικές παραλίες και φτάνει στο Καστρί. Η απόσταση από την Κάρυστο είναι 19,6 km περίπου.
Η παραλία της Αμυγδαλιάς
Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, κοντά στο χωριό Αμυγδαλιά το οποίο απέχει από την Κάρυστο, περίπου 62,5 km. Η παραλία έχει ανατολικό προσανατολισμό και είναι κυρίως αμμώδης με μικρές πέτρες και με μικρό μήκος.
Ο βυθός είναι βραχώδης και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. 5 km μετά τον Πλατανιστό, αρχίζει χωματόδρομος μήκους 34 περίπου χιλιομέτρων, προς βορράν μέχρι την Αμυγδαλιά. Για να φτάσουμε στην παραλία, διασχίζουμε πρώτα το χωριό και συνεχίζουμε για 1,5 km. Χαρακτηριστικό είναι το ότι στο νότιο άκρο της παραλίας, έχει δημιουργηθεί ένα καταφύγιο αλιευτικών σκαφών και έτσι η πρόσβαση από την θάλασσα είναι εύκολη.
Η παραλία της Ζαχαριάς (Μύλος)
Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, περίπου 3 km από τον οικισμό Ζαχαριά ο οποίος απέχει από την Κάρυστο, περίπου 58 km. Η παραλία έχει ανατολικό προσανατολισμό και έχει μήκος περίπου 40 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά, έχει και περιοχές με λεπτό χαλίκι. Το νερό βαθαίνει γρήγορα και ο βυθός, 1-2 μέτρα από τον γιαλό, γίνεται αρκετά βραχώδης, κατάλληλος για ερασιτεχνικό ψάρεμα ή παρατήρηση με μάσκα. Ένας χείμαρρος φτάνει στην παραλία και έχει νερό που τρέχει χειμώνα καλοκαίρι. Το νερό κυλάει πάνω σ΄ ένα βραχώδη σχηματισμό που του δίνει όμορφα χρώματα και σχήματα. Δύο χαρακτηριστικοί γεωλογικοί σχηματισμοί κυριαρχούν στην αμμουδιά. Είναι δύο μονόλιθοι πολύ μεγάλων διαστάσεων, λαξευμένοι από την θάλασσα, ο ένας στην στεριά και ο άλλος μέσα στη θάλασσα. Στην δεξιά πλευρά της τοποθεσίας και περίπου 50 μέτρα από την παραλία, σχηματίζεται μια μεγάλη ευρύχωρη σπηλιά. Κανείς φτάνει κολυμπώντας ή με βάρκα. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί μια ξεχωριστή παραλία μέσα στην σπηλιά όπου βρίσκουν καταφύγιο οι φώκες.
Λέγεται ότι αυτή είναι μια από τις σπηλιές-κρησφύγετο του υποβρυχίου Παπανικολής που έκανε τις επιχειρήσεις του στο στενό του Καβοντόρου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γενικώς, είναι μια παραλία που προσφέρει χαλάρωση, απομόνωση και όμορφο περιβάλλον. Tα πλατάνια της ρεματιάς προσφέρουν πλούσιο ίσκιο. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. 5 km μετά τον Πλατανιστό, αρχίζει χωματόδρομος 30 περίπου χιλιομέτρων, προς βορράν μέχρι την Ζαχαριά. 2 km πριν τη Ζαχαριά κανείς πρέπει να στρίψει δεξιά στον χωματόδρομο που οδηγεί στα παράλια. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δρόμος προς την αμμουδιά, φτάνει ως ένα σημείο και μετά χρειάζεται 10 λεπτά περπάτημα κατά μήκος της όχθης του χειμάρρου περνώντας από ένα νερόμυλο (απ΄ όπου πήρε και το όνομα της η παραλία).
Η παραλία της Αρχάμπολης
Η παραλία είναι η κατάληξη της χαράδρας της Αρχάμπολης στην βόρεια πλευρά της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας. Η περιοχή προσφέρει σημαντικές εκπλήξεις από την άποψη του φυσικού κάλλους, αλλά και λόγω της ιστορικότητας και αρχαιολογικής σημασίας της. Διάσπαρτα αρχαϊκά κτιριακά λείψανα γεννούν στον επισκέπτη την περιέργεια και τον θαυμασμό στα έργα του ανθρώπου κατά την αρχαιότητα. Η χαράδρα διαρρέεται από χείμαρρο που ξεκινά από την Όχη και καταλήγει σε γραφικό προφυλαγμένο όρμο που ενίοτε διαταράσσεται από τεράστια κύματα και αλλάζει εντελώς η όψη του τοπίου. Η πρόσβαση (εκτός από την θάλασσα με πλεούμενο) μπορεί να γίνει είτε με το μονοπάτι Θύμι-Αρχάμπολη, είτε με το μονοπάτι Ευαγγελισμός-Αρχάμπολη. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. Στα 5 km μετά τον Πλατανιστό, αρχίζει χωματόδρομος προς βορρά μέχρι τον Ευαγγελισμό που απέχει περίπου 42,5 km από την Κάρυστο, ή μέχρι το Θύμι που απέχει περίπου 49 km από την Κάρυστο.
Το μονοπάτι Θύμι-Αρχάμπολη:
Το μονοπάτι ξεκινάει από τον κύριο δρόμο δίπλα στον οικισμό Θύμι και κατηφορίζει μέχρι τον οικισμό Αραμπαλέικα όπου ενώνεται με το μονοπάτι Ζαχαριά-Θύμι, σε απόσταση 800 μέτρα από την θάλασσα. Το μονοπάτι κατηφορίζει παράλληλα με τους επιβλητικούς γκρεμούς που σχηματίζουν τον όρμο της Αρχάμπολης και καταλήγει στην βόρεια πλευρά του όρμου. Συνολικό μήκος διαδρομής, περίπου 3 km.
Το μονοπάτι Ευαγγελισμός-Αρχάμπολη:
Ανηφορίζοντας από τον Ευαγγελισμό το μονοπάτι φτάνει μέχρι την διασταύρωση με τον κύριο δρόμο και συνεχίζει πάνω ή δίπλα στον χωματόδρομο για 1 km περίπου. Φτάνοντας στο διάσελο, στη νότια πλευρά του όρμου, αρχίζει η κατάβαση προς τον όρμο από το ύψος των 200 μέτρων περίπου. Το κομμάτι αυτό της διαδρομής είναι το πιο σημαντικό γιατί προσφέρει εξαιρετική θέα του όρμου, του φαραγγιού και του αρχαιολογικού χώρου, αλλά, και το πιο δύσκολο γιατί είναι βραχώδες, κακοτράχαλο, κατηφορικό, διαβρωμένο και για 1 km περίπου δεν υπάρχει διακριτό μονοπάτι. Συνολικό μήκος διαδρομής, 4 km περίπου. Για όσους διαθέτουν τα μέσα, η προσέγγιση από την θάλασσα θα είναι πιο ανώδυνη.
Παραλία του Ευαγγελισμού
Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, περίπου 1 km από το χωριό Ευαγγελισμός, το οποίο απέχει από την Κάρυστο, περίπου 47,5 km. Η παραλία έχει ανατολικό προσανατολισμό και στα άκρα της υψώνονται γκρεμοί και έτσι προστατεύεται από τους ανέμους. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 60 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά έχει και περιοχές με βότσαλο. Ο βυθός της δεν είναι ομοιόμορφος. Τα νερά στο μεγαλύτερο μέρος είναι απότομα βαθιά, με βότσαλο και στα άκρα της, σε κάποια σημεία, υπάρχουν βραχώδεις σχηματισμοί μέχρι τον γιαλό, κατάλληλοι για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. Στην δυτική πλευρά της τρέχει νερό και φυτρώνουν πλατάνια με πλούσιο ίσκιο. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. 5 km μετά τον Πλατανιστό, αρχίζει χωματόδρομος μήκους 20 περίπου χιλιομέτρων, προς βορρά μέχρι τον Ευαγγελισμό.
Παραλία Διπόταμος
Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη από την θάλασσα με σκάφος και βρίσκεται νοτιότερα της παραλίας του Ευαγγελισμού. Είναι μια μικρή παραλία περίπου 40 μέτρων πολύ καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους, διότι σχηματίζεται μέσα σε μία βαθιά εσοχή του κάβου. Η αμμουδιά της έχει λεπτό βότσαλο και άμμο. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο καταρράκτης που πέφτει από ψηλά στην παραλία τις εποχές που ο χείμαρρος τροφοδοτείται από τις βροχές.. Γενικώς, είναι μια παραλία που συνδυάζει φυσική ομορφιά, γαλήνη και απομόνωση.
Οι παραλίες Λιμιώνας (σπηλίτσες) και Λινάρι
Είναι δύο πολύ όμορφες, ερημικές παραλίες που βρίσκονται στο κέντρο περίπου της ακτογραμμής του στενού του Καβοντόρου, που η κάθε μία έχει μήκος 150 μέτρων περίπου, με ανατολικό προσανατολισμό. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορρά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρος στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς βορρά, περνάμε το χωριό Πλατανιστός και σε περίπου 29 km από την Κάρυστο, φαίνονται μπροστά δεξιά μας ανεμογεννήτριες. Λίγο πρίν το αιολικό πάρκο, στρίβουμε δεξιά στον χωματόδρομο και διασχίζουμε το πάρκο ακολουθώντας την γραμμή που σχηματίζουν οι ανεμόμυλοι. και η οποία ΄κατεβαίνει΄ προς τους χαμηλότερους λόφους και την θάλασσα. Πιο κάτω, θα μας βοηθήσει το να ακολουθούμε τις γραμμές μεταφοράς του ρεύματος (σειρά με ξύλινες κολώνες). Φτάνουμε σ΄ ένα σημείο που έχουμε μπροστά μας έναν λόφο με 5-6 γεννήτριες που ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο πάρκο. Ακριβώς εκεί, ο δρόμος διακλαδίζεται (απέχουμε περίπου 31 km από την Κάρυστο). Αν στρίψουμε αριστερά, πάμε προς στον Λιμιώνα. Ο δρόμος συνεχίζει να είναι κατηφορικός, περνάει δίπλα και από τις τελευταίες ανεμογεννήτριες και κατεβαίνοντας κάτω στην στενή κοιλάδα, καταλήγει κοντά στην παραλία. Στο εκκλησάκι που βρίσκουμε φτάνοντας, αφήνουμε το αυτοκίνητο και περπατάμε για 5 λεπτά ακόμη. Αν στρίψουμε δεξιά, ακολουθούμε την κατεύθυνση προς νότο. Πρέπει να προσέξουμε να μην στρίψουμε αριστερά μετά από 150-200 μέτρα που κατηφορίζει ο πρώτος δρόμος που συναντάμε. Επιμένουμε στον δρόμο που αρχικά πήραμε, ο οποίος θα μας φέρει στο απέναντι βουνό, νότια. Περνώντας το διάσελο, κατηφορίζουμε προς την θάλασσα και τελικά φτάνουμε στο Λινάρι. Από τον κεντρικό δρόμο μέχρι τις παραλίες, οι χωματόδρομοι δεν είναι σε καλή κατάσταση και καμία φορά απαιτείται όχημα ειδικών ικανοτήτων…
Οι παραλίες είναι και οι δύο με άμμο, όχι μόνο έξω στην αμμουδιά αλλά και μέσα στον βυθό. Οι μεγάλοι βράχοι σχηματίζουν γκρεμνούς, περικλείουν τις αμμουδιές και τις προστατεύουν από τους ανέμους. Στον Λιμιώνα υπάρχει πηγάδι και στα βράχια σχηματίζονται σπηλιές που αποτελούν καταφύγιο για τον ήλιο και τον τυχόν κακό καιρό. Απ΄ αυτές πήρε το όνομά της η περιοχή. Οι παραλίες αυτές προσφέρουν γαλήνη και απομόνωση. Η φυσική τους ομορφιά είναι απαράμιλλη και το χρώμα των νερών καταπληκτικό. Για όσους διαθέτουν τα μέσα, η προσέγγιση από την θάλασσα θα είναι πιο ανώδυνη.
Παραλίες Λιβάδι, Πλατύς Γιαλός, Άγιοι
Είναι μικρές, λιτές παραλίες στο νότιο τμήμα της ακτογραμμής του στενού του Καβοντόρου. Έχουν άμμο, βότσαλα και πέτρες και ο βυθός τους είναι γενικά κατάλληλος για ερασιτεχνικό ψάρεμα και παρατήρηση με μάσκα.
Είναι ερημικές παραλίες που προσφέρουν φυσική ομορφιά, γαλήνη και απομόνωση.
Η προσέγγιση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού ο δρόμος διακλαδίζεται. Αν ακολουθήσουμε τον αριστερό κλάδο, ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Αμέσως μετά την στροφή (εκεί είναι η θέση Τσολιάς που απέχει 11,9 km περίπου από την Κάρυστο), δεξιά, ξεκινάει ένας χωματόδρομος που περνώντας δίπλα από ένα αιολικό πάρκο, κατεβαίνει προς τις ανατολικές παραλίες. Αν στρίψουμε δεξιά μετά το χωριό Αετός, ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο παραθαλάσσιο δρόμο προς τον οικισμόΜπούρος, στο άκρο του Κόλπου (10 km). Εκεί, σταματά η ασφαλτόστρωση και αρχίζει χωματόδρομος κατά μήκος της ακτής τον οποίον ακολουθούμε και μας οδηγεί στις παραλίες.
Αυλάκια
Το τοπωνύμιο Αυλάκια έχει δοθεί στην ακτογραμμή που αρχίζει μετά την θέση Μπούρος στ΄ ανατολικά του κόλπου της Καρύστου και εκτείνεται προς ανατολάς μέχρι τον Καβο-Μαντέλο με τον φάρο. Έχει νότιο προσανατολισμό. Είναι το έσχατο νοτιοανατολικό άκρο της Καρυστίας αλλά και της Εύβοιας. Όπως η στεριά μπαίνει μέσα στη θάλασσα, δημιουργεί 5-6 κάβους οι οποίοι είναι σχετικά κοντά ο ένας με τον άλλο και ανάμεσά τους σχηματίζονται μικρές παραλίες. Επειδή αυτή η ακτογραμμή είναι εκτεθειμένη στην ανοικτή θάλασσα, όποτε υπάρχει κυματισμός, είναι έντονος. Τα πετρώματα είναι ασβεστολιθικά-σχιστολιθικά. Έτσι, η θάλασσα λαξεύει τους βράχους και έχουν σχηματιστεί σπήλαια, πέτρινα πλατώ σαν μπαλκόνια πάνω από το νερό, μεγάλες εγκοπές ανάμεσα στους όγκους και ο βυθός έχει πολλές εσοχές και βραχώδη σχήματα. Η περιοχή προσφέρει και την γαλήνη της μικρής αμμουδιάς και το όμορφο τοπίο από τους βράχους αλλά, πιο πολύ απ΄ όλα προσφέρει την απομόνωση. Είναι κατάλληλο σημείο για ερασιτεχνικό ψάρεμα και παρατήρηση του βυθού με μάσκα. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον δεξιό κλάδο που είναι ο ασφαλτοστρωμένος παραθαλάσσιος δρόμος προς τον οικισμό Μπούρος, στο άκρο του Κόλπου (10 km). Εκεί, σταματά η ασφαλτόστρωση και αρχίζει χωματόδρομος κατά μήκος της ακτής. Από το σημείο που ο δρόμος στρίβει αριστερά και παύουμε να βλέπουμε την Κάρυστο και τον κόλπο της, έχουμε μπει στην περιοχή Αυλάκια.
Μαρμαρί
Δεκάδες οι παραλίες στην περιοχή του Μαρμαρίου, στη νότια Εύβοια.
Παραλίες στις ακτές του Ευβοϊκού Κόλπου, παραλίες και στις ακτές του Αιγαίου.
Κάποιες γαλήνιες και απάνεμες δίπλα σε γραφικούς οικισμούς, κατάλληλες για όλη την οικογένεια.
Κάποιες ερημικές με άγρια και παρθένα ομορφιά, κατάλληλες για απομόνωση και περιπέτεια.
Αλλες με ψιλή άμμο και βότσαλα, άλλες βραχώδεις.
Οι παραλίες του Μαρμαρίου είναι ιδανικές για κολύμπι, ψάρεμα, καταδύσεις και υποβρύχιες εξερευνήσεις. Πολλές παραλίες είναι κατάλληλες για σέρφιγκ και έντονα θαλάσσια σπορ.