Παραλίες Previous item Τοπικά προϊόντα Next item Εστιατόρια

Παραλίες

Κάρυστος 

Ο κόλπος της Καρύστου σχηματίζεται από δύο ακρωτήρια, έχει πεταλοειδές σχήμα, είναι στραμμένος προς νότο και η ακτογραμμή του έχει μήκος πάνω από 20 km.

Το δυτικό ακρωτήριο ονομάζεται Παξιμάδα. Στην άκρη του ανατολικού ακρωτηρίου, του Κάβο-Μαντέλου, υπάρχει το νησάκι Μαντήλι. Λόγω της θέσης του στην ναυσιπλοΐα του Αιγαίου, πάνω στο νησάκι υπάρχει ένας σημαντικός φάρος που βοηθά τα σκάφη κατά την είσοδο στο Στενό του Καβοντόρου.Ο ορεινός όγκος που δεσπόζει (όρος Όχη), ‘χάνει’ προοδευτικά το ύψος του προς νότο, (προς τις ακτές) και σχηματίζει παραλίες με ρηχά, ζεστά και ήρεμα νερά.

Οι παραλίες των ανατολικών ακτών έχουν βυθούς πιο πετρώδεις συγκριτικά με αυτούς των βορείων και δυτικών ακτών που είναι αμμώδεις και αρκετά ρηχοί.

Οι παραλίες όλες είναι απολύτως καθαρές, αφού εκτός των άλλων όλη η πόλη της Καρύστου είναι συνδεδεμένη σε κεντρικό σύστημα αποχέτευσης με βιολογικό καθαρισμό, γεγονός που απομακρύνει κάθε κίνδυνο επιβάρυνσης των νερών του κόλπου με υγρά οικιακά ή άλλα απόβλητα.

Ογανωμένες παραλίες εντός του κόλπου της Καρύστου (με ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια, αναψυκτήρια κλπ):

  • Ψιλή Αμμος Καρύστου

Eίναι η ανατολική πλάζ της Καρύστου, δημοφιλής με κοσμοπολίτικο αέρα. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πόλης, 600 περίπου μέτρα από το κέντρο της. Στην βόρια πλευρά της, σε άμεση επαφή με την αμμουδιά, υπάρχει ένα ξενοδοχείο με πισίνα, ένα beach bar, καθώς και καθίσματα παραλίας με ομπρέλες. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 300 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης με κύριο χαρακτηριστικό την πολύ ψιλή άμμο (από εκεί και το όνομά της) και τα νερά είναι ρηχά, ζεστά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Ο βυθός είναι αμμώδης και στα άκρα του, σε κάποια σημεία υπάρχουν βραχώδης σχηματισμοί μέχρι τον γιαλό. Η πρόσβαση γίνεται εύκολα, με πέτρινες σκάλες που κατεβαίνουν από τον κεντρικό παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης της Καρύστου.

  • Δυτική παραλία Καρύστου

Αρχίζει σχεδόν από το κέντρο της πόλης της Καρύστου, από το δυτικό άκρο του λιμανιού και εκτείνεται προς δυσμάς για περίπου 2 km.Το αρχικό κομμάτι της αποτελεί την ανατολική πλάζ της Καρύστου, το μεσαίο τμήμα ονομάζεται «Γαλλίδα» και το δυτικό άκρο, Ρηγιά, από το ομώνυμο ποταμάκι που εκβάλλει εκεί και σχηματίζει έναν ενδιαφέροντα βιότοπο. Η παραλία στα πιο πολυσύχναστα σημεία της έχει καμπίνες (αποδυτήρια) για τους λουόμενους και ντους. Στο ανατολικό τμήμα (πλαζ) υπάρχουν καθίσματα παραλίας με ομπρέλες, προσφορά των παραθαλασσίων καφέ και αναψυκτηρίων. Η τοπωνυμία είναι, Κρεμάλα. Συγκεντρώνει ικανό αριθμό λουομένων που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες των καταστημάτων (καφέ, ποτό, φαγητό). Τα νερά είναι ρηχά, καθαρά, ζεστά, ασφαλή για τα παιδιά, με αμμώδη βυθό σε όλη την έκταση αυτού του τμήματος (300 μέτρα).

  • Αλυκές (Κάβος) Καρύστου

Βρίσκεται στην ανατολική, νοτιοανατολική πλευρά του κόλπου της Καρύστου, περίπου 5,5 km από το κέντρο της πόλης. Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι Αλυκές ή Κάβος. Η παραλία έχει νοτιοανατολικόπροσανατολισμό και το δυτικό άκρο της προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους. Υπάρχει καντίνα, καθώς και καθίσματα παραλίας με ομπρέλες. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 450 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης, αλλά, έχει και περιοχές με βότσαλο. Λόγω της μεγάλης έκτασής της, ο βυθός της παραλίας δεν είναι ομοιόμορφος. Τα νερά, στο μεγαλύτερο μέρος είναι σχετικά ρηχά και αμμώδη και στα άκρα της, σε κάποια σημεία, υπάρχουν βραχώδης σχηματισμοί μέχρι το γιαλό. Είναι μια παραλία που προτιμούν όλες οι ηλικίες. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που έρχεται από την Κάρυστο. Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, στρίβοντας δεξιά, ακολουθεί τον παραθαλάσσιο δρόμο. Στο δυτικό άκρο της παραλίας, τα ψηλά βράχια σχηματίζουν ένα φυσικό καταφύγιο που προστατεύει τους λουόμενους από τον ήλιο.

  • Μπούρος – Άγαλμα Καρύστου

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του κόλπου της Καρύστου, περίπου 10 km από το κέντρο της πόλης. Το τοπωνύμιο της περιοχής είναι Μπούρος. Η παραλία έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και προστατεύεται απ΄ όλους τους ανέμους. Υπάρχει καντίνα, καθώς και καθίσματα παραλίας με ομπρέλες. Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 80 μέτρα. Η παραλία είναι αμμώδης και τα νερά είναι σχετικά ρηχά, ήρεμα και κατάλληλα για όλη την οικογένεια. Μετά τα 20-25 μέτρα μακριά από τον γιαλό, ο βυθός είναι πετρώδης και κατάλληλος για εξερεύνηση με μάσκα ή και ερασιτεχνικό ψάρεμα. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη από τον κεντρικό δρόμο που είναι ασφαλτοστρωμένος από την Κάρυστο μέχρι τον Μπούρο. Από την Κάρυστο, ακολουθούμε ανατολικό προσανατολισμό και μετά το χωριό Αετός, στρίβοντας δεξιά, ακολουθούμε τον παραθαλάσσιο δρόμο.

Μή Οργανωμένες παραλίες εντός του κόλπου της Καρύστου:

 

Παραλίες στο στενό του Καβοντόρου

Στο μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, το βουνό Όχη διατηρεί μεγάλο υψόμετρο, καταλήγει με γκρεμούς στη θάλασσα και επιτρέπει μόνο σε λίγες περιπτώσεις να δημιουργηθούν παραλίες. Κυρίως, οι πολυετείς χείμαρροι έχουν καταφέρει να κόψουν περάσματα μέσα από τα βουνά, να σχηματίσουν στενές κοιλάδες-φαράγγια και γραφικές αμμουδιές στις εκβολές τους. Η πρόσβαση σ΄ αυτές από την ξηρά είναι επίπονη, αλλά εύκολη από την θάλασσα με σκάφος.
Υπάρχουν και λιγοστές παραλίες που είναι προσιτές με σχετικά καλούς δρόμους.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραλίες είναι ερημικές, και περικλείονται από ψηλούς βράχους-γκρεμνούς.
Οι παραλίες έχουν ανατολικό προσανατολισμό και ο βυθός τους, είτε είναι αμμώδης είτε πετρώδης, έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά των βυθών που δέχονται μεγάλα κύματα. Βαθαίνουν απότομα, έχουν λιγοστά φύκια και σχεδόν καθόλου όστρακα.
Τα μεγάλα κύματα δημιουργούνται από τα ισχυρά αέρια και θαλάσσια ρεύματα του στενού που σχηματίζει η Καρυστία με το νησί Άνδρος των Κυκλάδων. Όταν φυσάει άνεμος, χρειάζεται επαγρύπνηση. Για εντάσεις μέχρι 3-4 μπωφόρ πρέπει να μπαίνουμε στο νερό πολύ προσεκτικά. Σε περιπτώσεις ανέμων ισχυρότερων των 5 μπωφόρ, η είσοδος στη θάλασσα δεν είναι καλή επιλογή.

Μαρμαρί

Δεκάδες οι παραλίες στην περιοχή του Μαρμαρίου, στη νότια Εύβοια.
Παραλίες στις ακτές του Ευβοϊκού Κόλπου, παραλίες και στις ακτές του Αιγαίου.
Κάποιες γαλήνιες και απάνεμες δίπλα σε γραφικούς οικισμούς, κατάλληλες για όλη την οικογένεια.
Κάποιες ερημικές με άγρια και παρθένα ομορφιά, κατάλληλες για απομόνωση και περιπέτεια.
Αλλες με ψιλή άμμο και βότσαλα, άλλες βραχώδεις.
Οι παραλίες του Μαρμαρίου είναι ιδανικές για κολύμπι, ψάρεμα, καταδύσεις και υποβρύχιες εξερευνήσεις. Πολλές παραλίες είναι κατάλληλες για σέρφιγκ και έντονα θαλάσσια σπορ.