Τοπικά προϊόντα Next item Παραλίες

Τοπικά προϊόντα

Τοπικά αγνά προϊόντα της φύσης
Κάθε τοπίο της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από τα προϊόντα της γης, που συνεισφέρουν στην πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής. Κυρίαρχη θέση στην οικονομική ζωή της Καρυστίας είχε ανέκαθεν η κτηνοτροφία.
Φρέσκια μυζήθρα και ανθότυρο σε ένα από τα παραδοσιακά κονάκια του Καστανόλογγου.

Το πικάντικο τουλουμίσιο τυρί, η κεφαλογραβιέρα της Καρυστίας, τα νόστιμα κρέατα (βετούλι, γίδα και προβατίνα) από ζώα μεγαλωμένα στις βουνοπλαγιές της Όχης, μοσχοβολούν άγρια βότανα. Το μέλι κατέχει υψηλή θέση στην παραγωγή τοπικών προϊόντων. Παράγεται θυμαρίσιο μέλι, κισσούρι από τα άνθη των ρεικιών, το ξακουστό από την οθωμανική περίοδο ροδόμελο, κ.α. Όλα είναι δείγματα εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας.

Στον κάμπο της Καρύστου υπάρχει παράδοση αμπελουργίας με μεγάλη παραγωγή κρασιού.

Κυρίαρχο καλλιεργούμενο είδος είναι το σαββατιανό σταφύλι. Έχει επίσης ξεκινήσει η παραγωγή βιολογικού κρασιού. Εσπεριδοειδή και ελαιόδεντρα κατακλύζουν τους νότιους πρόποδες της Όχης, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα ευωδιές και αρώματα. Τα καρυστινά εσπεριδοειδή, το μελιτζανί κρεμμύδι, το καλαμπόκι, η ορεινή πατάτα, η ντομάτα και τα κεράσια του Αγίου Δημητρίου, είναι μερικά από τα εκλεκτά προϊόντα της περιοχής. Στην περιοχή λειτουργούν ελαιοτριβεία με παράδοση πολλών χρόνων. Την εποχή της ελαιοπαραγωγής, το φρέσκο λάδι πάνω σε ζυμωτό ψωμί και οι λουκουμάδες επισφραγίζουν τη νέα σοδειά.

Όταν υπάρχει μεράκι και χρόνος, η καρυστινή γυναίκα φτιάχνει τα νοστιμότατα κουρκουμπίνια (γκογκίλες, στα αρβανίτικα). Αυτά είναι μικρά κομμάτια από ζυμάρι που αρχικά στρίβονται με τα δάκτυλα πάνω στον πλάστη και στη συνέχεια βράζονται και καίγονται με κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι.

Η περιοχή είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους και για το ψάρι της.Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο γιατί στη νότια Καρυστία υπάρχουν όπως έχει προαναφερθεί δύο θαλάσσιες περιοχές: ο ήρεμος νότιος Ευβοϊκός και τα ταραγμένα νερά του Καβοντόρου. Στο Μαρμάρι και την Κάρυστο μπορεί να βρει κανείς θαλασσινά εδέσματα πιο νόστιμα από τα συνηθισμένα. Όπως λένε και οι ντόπιοι, «τα θαλασσινά εδώ είναι πιο νόστιμα γιατί τα τρέφει το βοτάνι». Πράγματι, τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή του Καβοντόρου, φέρνουν στην επιφάνεια της θάλασσας θρεπτικές ουσίες, το αντίστοιχο «βοτάνι» της λαϊκής παράδοσης. Οι διαδρομές γεύσης είναι ποικίλες και πλούσιες.

 

Δείτε: