Mνημεία-Αξιοθέατα Previous item Γεύσεις-Αγορές

Mνημεία-Αξιοθέατα

Μπούρτζι

Δίπλα στο λιμάνι, στο ανατολικό άκρο, υπάρχει παλαιό ενετικό φρούριο (Μπούρτζι). Είναι ένας καλοδιατηρημένος επιλεγμένος προμαχώνας εξαγωνικού πεταλωειδούς σχήματος. Εκτιμάται ότι χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από ενετούς. Επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε και εξωραΐστηκε το 1960 από την Αρχαιολογική Εταιρεία.

Γιοκάλιο Ίδρυμα

Απέναντι σχεδόν από το Μπούρτζι, επί του παραλιακού δρόμου βρίσκεται το Γιοκάλειο Πνευματικό ίδρυμα, το οποίο περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη 11.000 τόμων. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο , όπου φιλοξενούνται εκθέματα που μαρτυρούν τη σπουδαία ιστορία της περιοχής από τα προιστορικά χρόνια ως και τη ρωμαική περίοδο. Εκτίθενται ευρύματα από τα δρακόσπιτα Καρύστου και Στυραίων, το ναό του Ποσειδώνα της Αρχαίας Γερεστού (Καστρί) αλλά και από την ίδια τη πόλη και ιδιαιτέρως από την Παλαιοχώρα.

Μαυσωλείο

Στο κέντρο της πόλης, στη συμβολή των οδών Σαχτούρη και Θεοχάρη Κότσικα, εντός φραγμένου οικοπέδου, σώζονται τα κατώτερα τμήματα της ανωδομής και ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη Μαυσωλείου επιφανούς Ρωμαίου αξιωματούχου, ίσως ενός επιβλέποντος τα αυτοκρατορικά λατομεία του Καρύστιου μαρμάρου.
Είχε σχήμα ναού με 6 χ 7 ιονικούς κίονες. Σήμερα διακρίνονται οι πέντε βαθμίδες και το κατώφλι του Σήκου. Το κέντρο του αετώματος κοσμούσε μετάλλιο ( κυκλικό ανάγλυφο ) με την προτομή άνδρα που κρατά άλογο. Το μετάλλιο αυτό βρίσκεται εντοιχισμένο στο Μεσαιωνικό Μπούρτζι της παραλίας. Χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα μ.χ. στην εποχή των Αντώνιων Αυτοκρατόρων

Καρυστινό Σπίτι

Αξιόλογη και με μεγάλο ενδιαφέρον είναι η Λαογραφική Συλλογή Χ.Β.Δεληγιώργη, που είναι γνωστή και ως «Καρυστινό Σπίτι». Στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μοσχονά, στο κέντρο της πόλης, φιλοξενεί τοπικές ενδυμασίες, υφαντά έπιπλα, κεντήματα, φωτογραφίες και γεωργικά εργαλεία.

Καστέλλο Ρόσσο

Σε περίοπτη θέση ο επισκέπτης μπορεί να αντικρύσει από τα περισσότερα σημεία της Καρύστου, στο λόφο πάνω από το χωριό Γραμπιά το ανεμοδαρμένο κοκκινόκαστρο ( Castello-Rosso). Κτίστηκε το 1205 από λατίνους μετά την άλωση της Εύβοιας απ’αυτούς, στο σημείο που παλαιότερα υπήρχε η αρχαία ακρόπολη της Καρύστου.

Το κτήμα Μοντοφώλι

Το κτήμα Μοντοφώλι βρίσκεται στη Παλαιά Xώρα Καρύστου, στη Νότια Εύβοια, και υπήρξε από αρχαιοτάτων χρόνων σημείο αναφοράς στη περιοχή.Είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος . Αρχαιολογικά ευρήματα από το κτήμα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρύστου. Από την εποχή της Φραγκοκρατίας υπήρξε ιδιοκτησία του εκάστοτε άρχοντα του Κάστρου ( Castello Rosso ) το οποίο όπως και το κτήμα είναι χτισμένο επάνω στο λόφο Μοντοφώλι.

Τελευταίος ιδιοκτήτης στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρξε ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου και τότε ονομαζότανε «οι μπαξέδες του Πασά». Με την αναχώρηση των Οθωμανών από την Κάρυστο μεταβιβάστηκε με σουλτανικό φιρμάνι στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, υποπρόξενο της Ρωσίας στην Κάρυστο και αυλάρχη του Βασιλιά Γεωργίου του Α΄.Ο υιός του Μιχαήλ πωλεί το κτήμα το 1877 στον Ιωάννη Κωνσταντινίδη, έμπορο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο οποίος διατηρεί το κτήμα σε άριστη κατάσταση καλλιεργώντας ιδίως εσπεριδοειδή. Στο κτήμα φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς επίσημοι επισκέπτες της Καρύστου όπως ο Βασιλιάς Όθων και ο Βασιλιάς Παύλος ο Α’.

Μετά το 1960 το κτήμα εγκαταλείφθηκε και περιέπεσε σε ολική ερειπώδη κατάσταση.Ξαναζωντανεύει το 1986 υπό την ιδιοκτησία της οικογένειας Παύλου Καρακώστα που δημιουργεί την εταιρεία ΜΥΡΤΩΑ Α.Ε. με σκοπό να περιέλθει το κτήμα στην πρωτέρα του εξαιρετική κατάσταση, με την αναστήλωση των υφισταμένων κτισμάτων και να συνεχίσει την καλλιέργεια και παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Αποφασίστηκε να παραχθεί ένα γλυκό κρασί ( το ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ ) με τον τρόπο που γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων τα γλυκά κρασιά στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Τα κτίρια του κτήματος είναι κατασκευασμένα σε διαφορετικές εποχές.Το κυρίως κτίσμα με τις τρεις Καμάρες είναι Φράγκικης εποχής, με μια προσθήκη στα αριστερά του, επί Τουρκοκρατίας.Ο Περιστεριώνας έχει μάλλον χτιστεί πάνω σε ερείπια Ρωμαϊκού Λουτρού. Το Κόκκινο Σπίτι είναι νεοκλασικό του τέλους του 19ου αιώνα.

Στο κτήμα βρίσκεται ο ναός Αγίου Μάρκου ο οποίος επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε στάβλους για άλογα. Απομεινάρια από τις αγιογραφίες διακρίνονται ακόμη και σήμερα. Λέγεται μάλιστα ότι κατά τη μεταβίβαση της Καρύστου από τους Καταλανούς στους Ενετούς το 1365, το συμβόλαιο πώλησης υπογράφηκε σ’ αυτόν τον ναό. Σήμερα, αποτελεί την Κάβα του κτήματος στην οποία αποθηκεύεται και ηρεμεί σε δρύινα βαρέλια και σε φιάλες το γλυκό κρασί «Κτήμα Μοντοφώλι». Η κάβα περιλαμβάνει επίσης και χώρο γευστικής δοκιμής.

Η σκάλα που αποτελείται από 157 σκαλοπάτια δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κτήματος όταν έγινε η διαβάθμιση του σε πεζούλες. Είναι φτιαγμένη από αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων κτιρίων και με διάθεση καλλιτεχνική από άξιους τεχνίτες της εποχής. Είναι ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα του κτήματος και οδηγεί στο επίπεδο των σπιτιών.

Το κτήμα είναι ανοικτό τους καλοκαιρινούς μήνες, με ελεύθερη είσοδο από 1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 7:00 το απόγευμα, ή κατόπιν ειδικής συνεννόησης με ξενάγηση που περιλαμβάνει περιήγηση στο κτήμα και γευσιγνωσία του γλυκού κρασιού Κτήμα Μοντοφώλι. Τα προϊόντα του κτήματος είναι διαθέσιμα προς λιανική πώληση στους επισκέπτες μετά το τέλος της ξενάγησης. Διάρκεια περίπου 40 λεπτά