Εξορμήσεις και Σπορ Previous item Εστιατόρια Next item Διασκέδαση

Εξορμήσεις και Σπορ

Τα μονοπάτια της Νότιας Εύβοιας

 1. Πετροκάναλο – Φαράγγι του Δημοσάρη
 2. Πετροκάναλο – Ανεμοπύλα (βουνά του Καβοντόρο)
 3. Ρούκλια – Πετροκάναλο
 4. Μύλοι – Καταφύγιο Όχης – κορυφή Όχης – Πετροκάναλο
 5. Άγιος Δημήτριος – Καλέργο – Καλλιανού
 6. Άγιος Δημήτριος – Φαράγγι Αγίου Δημητρίου
 7. Άγιος Δημήτριος – Κορυφή Μπούμπλια
 8. Σχοινοδαύλεια – Ακτή Σάρας
 9. Γκιάλπηδες – Ανεμοπύλα – Σχίζαλη
 10. Παραλία Καλλιανού – Αγαθό – Γκιάλπηδες
 11. Μονοπάτια ακτής Αρχάμπολης
 12. Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης – Λάλα – Πόρτες – Κορυφή Όχης
 13. Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης – Αγία Τριάδα – Καστέλο Ρόσσο – Μύλοι
 14. Άνω Αετός – Άγιος Γεώργιος – Αετόπετρες
 15. Πλατανιστός – Ελληνικό – Παραλία Ποτάμι

info.jpgΚέντρο Περιβαντολλογικής Ενημέρωσης Καρυστίας

info2.jpgΠερίπτερο Πληροφόρησης Πετροκάναλου

info3.gifΟρειβατικό Καταφύγιο Όχης

Αλλες πεζοπορικές διαδρομές:

1 Διάσχιση κορυφογραμμής του Κάβο Ντόρο
2 Διαδρομή Γραμπιά – Μύλοι
3 Διαδρομή Μεκουνίδα – Γραμπιά
4 Διαδρομή Παλαιά Χώρα
5 Διαδρομή Καλύβια – Λάλα
6 Διαδρομή Νικάσι – Αγία Τριάδα
7 Διαδρομή Νικάσι – Καλύβια

 

Ψάρεμα στη Κάρυστο

Η χαρά του ερασιτέχνη ψαρά είναι πολλές παραλίες και νησάκια στον κόλπο της Καρύστου και στο στενό του Κάβο Ντόρο. Ψάρεμα με καλάμι ή «πεταχτάρι» απ’ έξω, ψάρεμα με καθετή από βάρκα, υποβρύχιο ψάρεμα, ψάρεμα με ερασιτεχνικό παραγάδι κ.α.

Ποικίλα και τα αλιεύματα: μπαλάδες, λιθρίνια, μουσμούλια, πέρκες, γόπες, μελανούρια, συκιοί, μουρμούρες, σαργοί, τσιπούρες, ροφοί κ.α.

Υπάρχουν στην περιοχή εξειδικευμένα καταστήματα που διαθέτουν τα ειδικά για κάθε ψάρεμα δολώματα και εξοπλισμούς, που μπορούν να συμβουλέψουν για τις κατάλληλες περιοχές και ακόμα να οργανώσουν το πρόγραμμα του ψαρέματος.

Δείτε πληροφορίες για μερικούς ψαρότοπους:

Ψάρεμα απ’ έξω στις παραλίες Μνήμα, Κατσούλι, Αγ. Παρασκευή
Γειτονικές παραλίες στον κόλπο της Καρύστου. Συνήθως ερημικές. Εδώ θα ψαρέψετε απ’ έξω, με καλάμι ή πεταχτάρι, τσιπούρες και μουρμούρες, αλλά και μεγάλους σπάρους.
Προτεινόμενα δολώματα: Αμερικάνος, Ακροβάτης, Μάνα, Μονοδόλι.

Δείτε οδηγό πρόσβασης και αναλυτική περιγραφή για τις παραλίες Μνήμα, Κατσούλι, Αγ. Παρασκευή

Ψάρεμα απ’ έξω στις παραλίες Aγιοι, Αυλάκια, Πλατύς Γιαλός
Οι παραλίες αυτές βρίσκονται στο Στενό του Κάβο Ντόρο. Εδώ θα ψαρέψετε απ’ έξω τσιπούρες, σαργούς, συκιούς και μελανούρια.
Προτεινόμενα δολώματα: Φαραώ, Αμερικάνος, Μονοδόλι, Κορδέλα

Δείτε οδηγό πρόσβασης και αναλυτική περιγραφή για τις παραλίες Aγιοι, Αυλάκια, Πλατύς Γιαλός

Ψάρεμα με καθετή από βάρκα στο νησάκι Αγ. Πελαγία
Νησάκι Αγ. Πελαγίας
. Εκατό μέτρα ανατολικά από το νησάκι της Αγ. Πελαγίας και σε βάθος 20-25 μ., το ερασιτεχνικό ψάρεμα με καθετή από βάρκα, θα δώσει μεγάλα μουσμούλια και σπάρους, πέρκες και χάνους, γόπες κ.α.
Προτεινόμενα δολώματα: Γαρίδα και Ακροβάτης.

Ψάρεμα με καθετή από βάρκα στα ανοιχτά της Σπίθας
Ενα μίλι περίπου νότια από την παραλία Σπίθα και σε βάθος περί τα 80-85 μ. η καθετή από βάρκα θα φέρει μπαλάδες, λιθρίνια, χάνους κ.α.
Προτεινόμενα δολώματα: γαρίδα, καραβιδάκι, ακροβάτης.

Scuba Diving

Η περιοχή της Καρυστίας διαθέτει ένα σοβαρό πλεονέκτημα, λόγω της ποικίλης μορφολογίας της. Μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα εξάσκησης θαλασσίων σπορ χωρίς καιρικούς περιορισμούς.

Ειδικά για Scuba Divingη περιοχή διαθέτει πολλά Dive Sites εντός του κόλπου της Καρύστου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Eπίσης διαθέτει εξειδικευμένα καταδυτικά κέντρα (στην Κάρυστο) που παρέχουν ενοικίαση καταδυτικού εξοπλισμού, συνοδεία, καταδύσεις με σκάφος, καταδυτική εκπαίδευση και όλα με απόλυτη ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία βάθους και υποθαλάσσιας μορφολογίας. Μεσοπέλαγες ξέρες, ναυάγια, σπήλαια, θαλασσινές διαδρομές ποικίλες. Αυτόνομοι δύτες όλων των επιπέδων και των ειδικοτήτων μπορούν να καταδυθούν με σκάφος ή από την ακτή και να έρθουν σε επαφή με το υπέροχο θαλάσσιο κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για όποιους επιθυμούν να γνωρίσουν για πρώτη φορά την αυτόνομη κατάδυση.

Τα νερά στη Νότια Εύβοια και τον Νότιο Ευβοϊκό, είναι εξαιρετικά ασφαλή, με πολύ καλή ορατότητα. Οι ακτές του Καβο Ντόρο

Ανάλογα με τους επικρατούντες ανέμους μπορεί ανά πάσα στιγμή κανείς να επιλέξει περιοχές με αρκετό άνεμο για Windsurfing ή Ιστιοπλοΐα ή περιοχές προστατευμένες για ψάρεμα (ψαρότοπους), αλλά και δεκάδες παραλίες για κολύμπι.

Σέρφινγκ

Το windsurfing, η ιστιοσανίδα, είναι ένα συναρπαστικό άθλημα, για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλλου. Λίγες ώρες στο νερό φτάνουν για να μυηθεί κάποιος στα βασικά, δηλαδή να στέκεται όρθιος και να στρίβει. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να γνωρίζει κολύμβηση.
Οι σταθεροί βόρειοι άνεμοι, η διάρκειά τους, η κλειστή και ασφαλής θάλασσα, μεταξύ των δυτικών ακτών της Νότιας Εύβοιας και των νησιών Πεταλιοί, καθώς και τα ισχυρά ρεύματα στο στενό κανάλι του Ευβοϊκού Κόλπου, κάνουν το Μαρμάρι ιδανικό τόπο για windsurfing.Η πιο αξιόλογη από τις παραλίες στο Μαρμάρι, όπου μπορούν να οργανώσουν τις «εξόδους» τους οι λάτρεις του αθλήματος, είναι της Χρυσής Άμμου.

Σπηλαιολογία

Το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας στη Κάρυστο.

Η Ελλάδα είναι ένας μικρός παράδεισος για τους σπηλαιολόγους και η Εύβοια είναι από τις πλούσιες σε σπήλαια περιοχές της.

Η νότια Εύβοια είναι κι εκείνη πλούσια σε σπήλαια, από τα οποία το πιο εντυπωσιακό είναι το σπήλαιο της Αγίας ΤριάδαςΚαρύστου. Οι διαδρομές μέσα σ΄αυτό είναι μοναδική εμπειρία. Περιλαμβάνει έναν πλούσιο συνδυασμό μορφών, καθώς βρίσκουμε οριζόντια αλλά και κάθετα τμήματα, σιφώνια κλπ.

Οι πρώτες συστηματικές εξερευνήσεις του σπηλαίου ξεκίνησαν το 1928, και το 2004 έγινε η τελευταία εξερευνητική αποστολή που έφτασε το συνολικό μήκος των 3.150 μέτρων.

Η διαδρομή αυτή περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό υπόγειο τοπίο, με βαθιά χάσματα, μεγάλες αίθουσες που φιλοξενούν πλήθος νυχτερίδων, στενά περάσματα, κάθετα και οριζόντια, ενώ τη σπηλιά διατρέχει ένα υπόγειο ποτάμι, με νερά αλλού ήρεμα κι αλλού ορμητικά που δημιουργεί πλημμυρισμένα τμήματα, βαθιές λίμνες, αλλά και μια σειρά από εντυπωσιακούς καταρράκτες με τον ήχο του νερού να σε συνοδεύει ακόμη και στα στεγνά κομμάτια της σπηλιάς.

Το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας έχει επίσης αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, είναι ένα δύσκολο και επικίνδυνο σπήλαιο, που δεν είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό και του οποίου η επίσκεψη απαιτεί εκπαίδευση, εμπειρία, αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Φωτογραφίες και περισσότερα κείμενα για το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας: www.cavediving.grwww.speleo.gr