Κάρυστος

Η Κάρυστος είναι μία παραθαλάσσια πόλη στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Το 1951 αριθμούσε 3118 κατοίκους ενώ στην εκτίμηση του 2009 είχε περίπου 7000 κατοίκους.

Οι κάτοικοι της πόλης είναι πάντα φιλόξενοι και εργατικοί, αγαπούν τον τόπο τους και κρατούν έθιμα και παραδόσεις. Κατά βάση ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, την εξόρυξη της γνωστής πλάκας Καρύστου, τον Τουρισμό που σιγά σιγά ανάγεται σε προμετωπίδα της οικονομικής ανάπτυξης της Καρύστου και της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερα

Ανακαλύψτε

Γεύσεις-Αγορές

Γεύσεις-Αγορές

Όλα τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του κέντρου και της περιφέρειας προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας φαγητό.

Περισσότερα
Δρακόσπιτα

Δρακόσπιτα

Το «Δρακόσπιτο» της Όχης, είναι ένα από τα είκοσι τρία «Δρασκόσπιτα» της νότιας Εύβοιας. Η μέχρι τώρα έρευνα δεν έχει καταλήξει σε μία πειστική ερμηνεία του είδους αυτού, των κτιρίων.

Περισσότερα
Ιστορία της πόλης

Ιστορία της πόλης

«Κάρυστος», «Χειρωνία» και «Αιγαία» είναι τα ονόματα τα οποία δόθηκαν κατά την αρχαιότητα στην κύρια πόλη-κράτος του νότου της Εύβοιας.

Περισσότερα
Mνημεία-Αξιοθέατα

Mνημεία-Αξιοθέατα

Σταυροδρόμι από τον ελλαδικό κορμό προς το νησιωτικό Αιγαίο και την Ανατολή

Περισσότερα
More news

Πρόσβαση

Ακτοπλοϊκώς & οδικώς:

Εδώ λοιπόν, δίπλα από την Αθήνα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μπορείς να φτάσεις με όλους τους τρόπους:

  • Με καθημερινά δρομολόγια Ferry boat από το λιμάνι της Ραφήνας για το Μαρμάρι (1.00΄) και με το αυτοκίνητο (10΄) έως την Κάρυστο (σε πολλά δρομολόγια υπάρχει ανταπόκριση με ΚΤΕΛ).
  • Μέσω του πορθμείου Αγ.Μαρίνας-Ν.Στύρων (45΄) και με το αυτοκίνητο (35΄).
  • Οδικώς από Χαλκίδα, σε λιγότερο από 2 ώρες, μέσω ενός συνεχώς βελτιούμενου δρόμου.

Το τουριστικό προφίλ της πόλης

Η Κάρυστος έχει μοντέρνο ρυμοτομικό σχέδιο, πλατείες και δημόσια νεοκλασικά κτίρια, με ευρείς δρόμους και πλατείες που έγιναν βάσει σχεδίου και κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα (Βασιλιά της Ελλάδας) από τον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ. Για το λόγο ακριβώς αυτό και προς τιμή του Όθωνα η κωμόπολη αυτή έλαβε το 1848 την ονομασία «Οθωνόπολις» που μετονομάστηκε σε Κάρυστο μετά την μεταπολίτευση το 1862.

Χάρη στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας η Κάρυστος σήμερα έχει καταστεί τουριστικό κέντρο με αρκετές τουριστικές εγκαταστάσεις και με ζωηρή κίνηση ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αρμονία, γαλήνη, ξεκούραση περιμένουν τον επισκέπτη της Καρύστου και τον κάνουν να χαίρεται πραγματικά για την επιλογή να περάσει τις διακοπές του στην όμορφη αυτή πόλη.

Η πόλη έχει πολλά ωραία ουζερί και ταβερνάκια στα οποία σερβίρονται ελληνικά εδέσματα και τα τοπικά παρασκευάσματα. Σημαντικό είναι να τονιστεί, ότι η Κάρυστος είναι ένας από τους σημαντικότερους ψαρότοπους στην Ελλάδα. Η περιοχή είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους για το ψάρι της. Στην Κάρυστο μπορεί να βρει κανείς θαλασσινά πιο νόστιμα από τα συνηθισμένα. Η τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα έχουν κυρίαρχη θέση στις επιλογές των επισκεπτών. Τα ντόπια τυριά και τα ξακουστά Καρυστινά κρέατα συνοδευόμενα από το Καρυστινό κρασί είναι σίγουρα κάτι που θα μείνει στον επισκέπτη αξέχαστο.

Κανείς δεν πρέπει να φύγει από τη Κάρυστο χωρίς να δοκιμάσει και τις παραδοσιακές κουρκουμπίνες, (μικρά κομμάτια από ζυμάρι που βράζονται και καίγονται σε κατσικίσιο βούτυρο ή λάδι), ένα έδεσμα πού βρίσκετε στον κατάλογο όλων των εστιατορίων.

Το τουριστικό προφίλ συμπληρώνεται με έναν ωραίο παραλιακό δρόμο για ατελείωτες βόλτες μέχρι το θαλασσοδαρμένο λιμενοβραχίονα και ατελείωτες πανέμορφες αμμουδερές παραλίες και γαλάζια καθαρά νερά .

Δραστηριότητες

Πεζοπορικές διαδρομές
Καταδύσεις
Surfing
Jet ski
Ποδηλασία
Ιππασία

Πληροφορίες για όλα αυτά μπορείτε να πάρετε και από το περίπτερου του Τουριστικού συνδέσμου που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Λιμανιού.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυν. Τμήμα Καρύστου 2224022262
Νοσοκομείο Καρύστου 2224350100
Λιμεναρχείο Καρύστου 2224022227

Ταξί Καρύστου 2224026500
Ταχυδρομείο Καρύστου 2224022229
Πυροσβεστική Καρύστου 2224026199 – 26195

672.43

km2, square

1843

ίδρυση τη νέας πόλης Καρύστου

7.144

κάτοικοι